Головна Корисна інформація Які консерви можна включати в раціон харчування людей похилого віку

Які консерви можна включати в раціон харчування людей похилого віку

Урізноманітнюють наш щоденний раціон консерви і концентрати, які в широкому асортименті виробляються в нашій країні та імпортуються з-за кордону. Однак не всі з них можна рекомендувати людям похилого віку, особливо які страждають на захворювання органів травлення та серцево-судинної системи. А для практично здорових людей похилого віку вибір великий.

Зараз торговельні мережі рясніють різноманітними концентратами пюреобразних рибних супів. Їх основу складає фарш тріскових риб (тріска, минтай). Вони корисні літнім, так як морська риба містить багато найцінніших мікроелементів, особливо йод, якому належить важлива роль в боротьбі з атеросклерозом. Крім рибного порошку, в супи входить до 20 різних компонентів, які надають їм різні смакові відтінки.

У харчуванні людей похилого віку можна використовувати всілякі консерви з натуральної риби у власному соку. А ось закусочними консервами (риба в томатному соусі, в маслі - шпроти, сайра, сардини) захоплюватися не варто, так як вони можуть надавати дратівливу дію на шлунок і печінку.

Рекомендується збагачувати раціон овочевими натуральними консервами, особливо взимку і навесні, коли свіжі овочі дороги, і представлені торгівлею недостатньо, та й вирощені в теплицях стимуляторами, далекі від натуральних. Натуральні консерви - це консервовані цілі або нарізані овочі, залиті слабким сольовим розчином і невеликою кількістю цукру. Ці консерви готують з томатів, зеленого горошку, стручкової квасолі, солодкого стручкового перцю, цвітної капусти, моркви, буряка та інших овочів.

Мариновані овочі та фрукти включати в раціон харчування людей похилого віку слід помірно, головним чином як гарнір до гарячих і холодних м'ясних та рибних страв. У невеликих кількостях можна їсти і овочеві закусочні консерви - овочеву ікру, фарширований солодкий перець.

Високоцінними продуктами харчування є консервовані овочеві і плодово-ягідні соки з м'якоттю, нектари, пюре. Завдяки сучасним технологіям ці консерви майже повністю зберігають склад і властивості свіжих плодів. Вони багаті мінеральними солями і органічними кислотами, вітамінами С, групи В і каротином (провітамін А). Соки з м'якоттю, крім того, містять пектинові речовини і клітковину, вельми корисні тим, хто страждає ожирінням, атеросклерозом і звичними запорами. Всі вироблені в нашій країні, а також імпортні соки з овочів і фруктів, в тому числі і томатний сік, можна рекомендувати людям похилого віку.

Літнім корисні і консервовані соєві боби. У сої, крім повноцінного рослинного білка, багато ліпотропних речовин - метіоніну, холіну і лецитину, що сприяють нормалізації жирового обміну в печінці і перешкоджають подальшому розвитку атеросклерозу.

Останні статті

  • БУДИНОК ПРИСТАРІЛИХ ЛЬВІВ Небезпека зимових прогулянок в літньому віці

    Загальні рекомендації поведінки літніх під час зимових прогулянок. Чим небезпечні перепади температур і атмосферного тиску для пенсіонерів?...

  •  
  • Бабусина кімната - острівець затишку

    У наших сім'ях дуже часто представникам різних поколінь доводиться жити під одним дахом. Треба зробити все можливе, щоб всі члени сім'ї відчували...

  •  
  • Розсіяний склероз: опис і причини

    При упоминании болезни под названием рассеянный склероз сразу представляются люди пожилого возраста....

  •