Перейти до вмісту

Які консерви можна включати в раціон харчування людей похилого віку

Урізноманітнюють наш щоденний раціон консерви і концентрати, які в широкому асортименті виробляються в нашій країні та імпортуються з-за кордону. Однак не всі з них можна рекомендувати людям похилого віку, особливо які страждають на захворювання органів травлення та серцево-судинної системи. А для практично здорових людей похилого віку вибір великий.

Зараз торговельні мережі рясніють різноманітними концентратами пюреобразних рибних супів. Їх основу складає фарш тріскових риб (тріска, минтай). Вони корисні літнім, так як морська риба містить багато найцінніших мікроелементів, особливо йод, якому належить важлива роль в боротьбі з атеросклерозом. Крім рибного порошку, в супи входить до 20 різних компонентів, які надають їм різні смакові відтінки.

У харчуванні людей похилого віку можна використовувати всілякі консерви з натуральної риби у власному соку. А ось закусочними консервами (риба в томатному соусі, в маслі – шпроти, сайра, сардини) захоплюватися не варто, так як вони можуть надавати дратівливу дію на шлунок і печінку.

Рекомендується збагачувати раціон овочевими натуральними консервами, особливо взимку і навесні, коли свіжі овочі дороги, і представлені торгівлею недостатньо, та й вирощені в теплицях стимуляторами, далекі від натуральних. Натуральні консерви – це консервовані цілі або нарізані овочі, залиті слабким сольовим розчином і невеликою кількістю цукру. Ці консерви готують з томатів, зеленого горошку, стручкової квасолі, солодкого стручкового перцю, цвітної капусти, моркви, буряка та інших овочів.

Мариновані овочі та фрукти включати в раціон харчування людей похилого віку слід помірно, головним чином як гарнір до гарячих і холодних м’ясних та рибних страв. У невеликих кількостях можна їсти і овочеві закусочні консерви – овочеву ікру, фарширований солодкий перець.

Високоцінними продуктами харчування є консервовані овочеві і плодово-ягідні соки з м’якоттю, нектари, пюре. Завдяки сучасним технологіям ці консерви майже повністю зберігають склад і властивості свіжих плодів. Вони багаті мінеральними солями і органічними кислотами, вітамінами С, групи В і каротином (провітамін А). Соки з м’якоттю, крім того, містять пектинові речовини і клітковину, вельми корисні тим, хто страждає ожирінням, атеросклерозом і звичними запорами. Всі вироблені в нашій країні, а також імпортні соки з овочів і фруктів, в тому числі і томатний сік, можна рекомендувати людям похилого віку.

Літнім корисні і консервовані соєві боби. У сої, крім повноцінного рослинного білка, багато ліпотропних речовин – метіоніну, холіну і лецитину, що сприяють нормалізації жирового обміну в печінці і перешкоджають подальшому розвитку атеросклерозу.

Спеціалізований будинок для людей похилого віку та людей з обмеженими можливостями у Львові – ЗАТИШОК

НАШІ ПОСЛУГИ

  • Догляд за лежачими хворими.
  • Реабілітація після інсульту та травми головного мозку.
  • Догляд за людьми з хворобою Альцгеймера.
  • Догляд за людьми похилого віку.
  • Догляд за людьми з деменцією.
  • Цілодобовий догляд – допомога у пересуванні, одяганні, харчуванні, прогулянках, побутових заходах.
  • Догляд за людьми похилого віку з цукровим діабетом.
  • Догляд за пацієнтами з переломом шийки стегна.
  • Реабілітація після інсульту та інфаркту.
  • Реабілітація після перелому шийки стегна.
  • Послуги трансферу по Львову та області.
  • Міжнародне медичне перевезення.

uarenamed@gmail.com – для клієнтів

+380674504454

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.Обов’язкові поля позначені *

Будинок престарілих «Затишок»

м. Львів, вул. Зелена, 208

Залиште заявку

Залиште свій номер телефону і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом.