Skip to content
Чи можна обмежити цукор у своєму раціоні?;

Чи можна обмежити цукор у своєму раціоні?

Як обмежити цукор у раціоні?

Дехто вважає це «білою смертю», інші наголошують, що це необхідно для правильного функціонування організму. У випадку з цукром, адже йдеться про нього, істина лежить десь посередині, але його надлишок у раціоні, безсумнівно, шкідливий для здоров’я, тому варто його обмежити. Як це зробити? Ми даємо вам підказку!

Спочатку трохи базової інформації. Цукор, що про нього не говорили його противники – речовина, необхідне правильного функціонування організму. Це найважливіше джерело енергії, особливо нервових клітин. Простіше кажучи, цукор – це основне паливо для нашого мозку, і його не можна нічим замінити. Проте є й інший бік медалі. Занадто велика кількість цукру в раціоні призводить до того, що не спалена в процесі травлення глюкоза відкладається у вигляді жирової тканини, що сприяє підвищенню рівня холестерину і, як наслідок, атеросклерозу. Для перетравлення цукрів організм використовує багато вітамінів групи В, селену та хрому. Глюкоза впливає на функціонування підшлункової залози, стимулюючи її надвиробництво інсуліну, що може викликати діабет. Надмірна кількість цукру в раціоні порушує секрецію гормону росту, жировий обмін і може спричинити карієс. Як бачите, з цукром справді потрібно бути обережними – це стосується всіх, не тільки людей похилого віку!

Чи можна обмежити цукор у раціоні?

Хоча мало хто це усвідомлює, різні форми цукру містяться практично у всіх харчових продуктах. Однак хоча деякі різновиди цукру, наприклад фруктоза, сахароза або мальтоза, є натуральними цукрами і в поєднанні з клітковиною і вітамінами у фруктах або кальцієм у молочних продуктах не такі шкідливі для здоров’я людини, багато продуктів на прилавках магазинів містять штучний цукор. Більше того, вони ховаються під різними назвами, наприклад, ячмінний солод чи патока. Штучний цукор можна знайти в йогуртах, соусах та кетчупах, джемах, мармеладі, кремах для сендвічів, сухих сніданках та навіть м’ясному асорті. Справжні цукрові бомби – це нектари, барвисті напої (особливо газовані), всіляка випічка та солодощі. Тому середньостатистичний українець з’їдає до 25 – 30 чайних ложок цукру на день замість рекомендованих 5 чайних ложок цукру!

Отже, як можна знизити рівень цукру у своєму раціоні? Насамперед, через усвідомлений споживчий вибір. Перш ніж додавати сік у кошик, варто перевірити, чи це справжній сік, натуральний, без штучного цукру або підсолоджений нектаром. Вам слід просто читати етикетки і вибирати продукти, які не підсолоджуються штучно і містять лише цукру натурального походження (у разі літніх людей, для яких читання маленької етикетки може бути скрутним, найкраще рішення – робити покупки з кимось), і якщо вони вже додали цукор, його небагато (хоча це складно уявити, у магазинах можна знайти, наприклад, кетчупи, в яких на 100 г продукту міститься цілих 22 г цукру!). Слід відмовитися від магазинних тортів, печива, пончиків або булочок – якщо хочеться солодкого, краще спекти що-небудь вдома (можна контролювати кількість цукру, що додається в тісто) або з’їсти солодкі фрукти: яблуко, полуницю, банан, виноград. Хоча вони містять цукор, вони також є цінним джерелом вітамінів та мікроелементів.

Спеціалізований будинок для людей похилого віку та людей з обмеженими можливостями у Львові – ЗАТИШОК

НАШІ ПОСЛУГИ

  • Догляд за лежачими хворими.
  • Реабілітація після інсульту та травми головного мозку.
  • Догляд за людьми з хворобою Альцгеймера.
  • Догляд за людьми похилого віку.
  • Догляд за людьми з деменцією.
  • Цілодобовий догляд – допомога у пересуванні, одяганні, харчуванні, прогулянках, побутових заходах.
  • Догляд за людьми похилого віку з цукровим діабетом.
  • Догляд за пацієнтами з переломом шийки стегна.
  • Реабілітація після інсульту та інфаркту.
  • Реабілітація після перелому шийки стегна.
  • Послуги трансферу по Львову та області.
  • Міжнародне медичне перевезення.

uarenamed@gmail.com – для клієнтів

+380674504454

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.Обов’язкові поля позначені *

+38 (067) 450-44-54